Caviarul – aurul negru al gastronomiei mondiale

“Aurul negru al gastronomiei mondiale” sau caviarul este asociat cu luxul si opulenta inca din secolul al saptesprezecelea. In acea perioada, tarul Petru cel Mare, unul dintre cei mai de seama conducatori ai Rusiei, a dezvoltat o adevarata pasiune pentru icrele negre!

Caviarul se prepara din icrele intregi ale femelelor de sturioni, o familie de 25 de specii de pesti ce sunt raspanditi in intreaga lume. Cu toata acestea, doar morunul, nisetrul si pastruga produc caviar de cea mai buna calitate. Acestia se pescuiesc in mod normal din Marea Caspica sau din bazinul Marii Negre.

Uniformitatea si consistenta granulei, culoarea, marimea si aroma sunt cativa dintre factorii considerati determinanti in stabilirea calitatii caviarului. Astfel, exista trei categorii de caviar:

  1. Gradul 1 – imbina perfect toate proprietatile: este tare, dar delicat, are granule mari si culoare si aroma perfecte. Se mai numeste si Standard 000.
  2. Gradul 2 – dimensiunea granulelor este normala, are culoare buna si gust fin.
  3. Presarat – datorita faptului ca mai mult de 35% din boabe sunt sparte, chiar inainte ca ele sa fie scoase din peste, acest tip de caviar este tratat diferit si ajunge sa fie chiar mai aromat decat gradul 1 sau 2. Dupa procesare, ajunge sa contina chiar de 4 ori mai multe icre decat caviarul proaspat, la aceeasi greutate!

caviar-3

De asemenea, caviarul mai este categorisit si dupa specia de sturion care il produce:

Caviar Beluga 

Morunul este cel mai mare dintre sturioni si singurul care este carnivor, iar caviarul produs de el se numeste caviar Beluga. Acesta este apreciat pentru boabele mari si perfect separate, cu o culoare ce variaza de la gri deschis, pana la gri inchis.

Caviarul Beluga de Grad 1 este la randul sau impartit pe trei categorii:

  • 000 – gri deschis si e considerat de cea mai buna calitate;
  • 00 – gri mediu;
  • 0 – gri inchis.

caviar-4

Pescuitul intensiv al sturionului Beluga a condus la decimarea numarului de indivizi, ceea ce a determinat numeroase guverne sa ia masuri, iar comertul cu beluga sa fie restrictionat. De asemenea, Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii a introdus aceasta specie pe lista animalelor aflate in pericol de disparitie. Beluga este una dintre speciile de sturion protejate in multe dintre statele lumii, iar de cativa ani Statele Unite au interzis chiar importul de caviar Beluga ce provine din Marea Caspica.

caviar-10

Caviar Osetra

A doua categorie, caviarul de nisetru, este cea mai diversa, deoarece are o paleta larga de culori, dimensiuni si arome.

Caviarul Osetra, Gradul 1, prezinta trei categorii:

  • Royal caviar: sansa de a fi gasit la nisetrii din mediul natural este de 1:1000;
  • Culoarea A: gri-auriu;
  • Culoarea B: gri inchis.

caviar-15

Caviar Sevruga

Prezinta o singura categorie, culoarea acesteia variind de la gri inchis spre gri mai deschis. Caviarul de pastruga are icrele de cea mai mica dimensiune comparativ cu Beluga si Osetra, dar au un gust foarte fin, ce aminteste de aroma untului.
caviar-1

Valoarea nutritiva a caviarului

Caviarul este un produs alimentar cu o inalta valoarea nutritiva, fiind foarte apreciat pentru compusii sai – proteine (25g/100g), grasimi, zaharuri, vitamine (A, B6, B12, D, E, acid folic) si minerale (calciu, fier, fosfor. magneziu, potasiu, zinc, etc).
1

Cel mai scump caviar

Cel mai scump caviar, care se regaseste printre cele mai scumpe alimente din lume, se numeste “Almas” si provine din Iran. Face parte din categoria Beluga, iar sturionul care produce aceste icre este unul albinos cu o varsta de peste 60 de ani, poate chiar 100 de ani.

almas-caviar

“Almas” are o culoare alb-galbuie si nu gri inchis sau neagra, asa cum ar fi de asteptat! Cu cat mai batran este pestele, culoarea icrelor este mai deschisa, iar gustul lor mai fin si mai deosebit! Este foarte rar si scump si este ambalat in cutii de aur de 24 K, iar pretul pe kilogram ajunge la 34.500 de dolari!

caviar-8

Cum se serveste caviarul?

Servirea caviarul are nişte reguli stricte: se consumă rece si dintr-un recipient abia deschis, deoarece nu rezista la caldură si se oxideaz foarte repede. Manevrarea lui se face cu grija pentru a nu sparge invelisul icrelor si, sub nicio forma, nu se congeleaza.

Chiar daca v-ati gandi ca merge foarte bine cu un pahar de sampanie scumpa, se recomanda a fi acompaniat de un pahar foarte rece de vodca.

caviar_vodka

Datorita renumelui pe care si l-a castigat de-a lungul timpului această delicatesa extraordinara, in prezent multor soiuri de icre le este atribuită denumirea de caviar sau icre negre. Cu toate acestea, ele nu se pot compara nicicum cu cele trei tipuri pe care le-am prezentat mai sus si care s-au consacrat de-a lungul mai multor milenii drept varful rafinamentului culinar!

 

Foto: Pinterest

 

Raluca Hurmuzache

Fondator aaluR.ro Lifestyle Magazine

A coeur vaillant rien d'impossible. www.aalur.ro

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recent pins
See detail photos fr
Rihanna shows her Fe
Rihanna shows her Fe
View the complete Ch
See detail photos fr
View the complete Sa
View the complete Sa
View the complete An
View the complete An
View the complete Is
View the complete Lo
View the complete Of

Follow us on Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi saptamanal noutatile aaluR.ro Lifestyle Magazine prin Email.

You have Successfully Subscribed!