Cateva lucruri mai putin cunoscute despre stridii

Alaturi de caviar si foie gras, stridiile sunt in topul alimentelor de lux din lume. Nu arata prea apetisant la prima vedere, dar carnea acestora este foarte suculenta si are o aroma speciala, delicata. Gustul lor unic si aspectul gelatinos le-a transformat de-a lungul timpului intr-un aliment fie adorat, fie dispretuit. Se spune ca celebrul Casanova manca 50 de bucati doar la micul dejun!
In zilele noastre, se pare ca o duzina de stridii si o sticla de sampanie reprezinta rafinamentul suprem. Iata cateva lucruri mai putin cunoscute despre celebra delicatesa.

 

Exista doar 5 specii de stridii.

Cu siguranta ai vazut sute de tipuri pana acum in timp ce rasfoiai meniurile restaurantelor, dar stiai ca toate acestea provin doar din 5 specii? Diferenta dintre acestea este data de apele in care traiesc, dar si de forma pe care o au.

5-star-dining_2-588x390_cUsor de gasit:

  • Stridii Pacific (Japoneze)
  • Stridii Kumamoto
  • Stridii Atlantic

Rare

  • Stridii Olympia

Foarte rare

  • Stridii Belon ( Europene plate)

 

Mancam stridii in lunile care nu contin litera “R” ?

Conform unui vechi cod al stridiilor ce dateaza inca din secolul al XV-lea, acestea nu puteau fi consumate decat in lunile anului ce contineau litera R, deci erau scoase de pe meniu in perioada mai-august.

De ce? In primul rand, pentru ca atunci conditiile de depozitare erau dificile, iar in al doilea rand, aceasta perioada de 4 luni coincide cu sezonul de inmultire al stridiilor, cand carnea lor este moale, laptoasa si fara savoare. Astazi insa, cand refrigerarea este posibila, iar majoritatea stridiilor provin din crescatorii (unde inmultirea este controlata), expertii spun ca pot fi consumate pe tot parcursul anului. 


17rawoystershorz6446asm

 

Pe langa faptul ca au un gust pe care multi il adora, stridiile au si un continut nutritional foarte bine echilibrat.

Au un numar mic de calorii si sunt pline de vitamine si minerale. Contin proteine, fier, acizi grasi Omega-3, calciu, vitamina C, vitamina B12 si zinc si au un nivel scazut de colesterol.

 

Sunt interzise celor cu sistemul imunitar scazut.

Din cauza faptului ca mancarurile consumate crude, inclusiv stridiile proaspete, pot fi purtatoare de bacterii, ele sunt interzise persoanelor care sufera de boli cronice de ficat sau au sistemul imunitar deficient.

 

Sunt hermafrodite.

Stridiile detin organe sexuale feminine, dar si masculine in acelasi timp. Foarte interesant este ca isi pot schimba sexul cel putin o data de-a lungul vietii in functie de oportunitatea de imperechere care se iveste!

 

Nu toate stridiile produc perle.

Denimirea de stridie desemneaza o serie de moluste bivalve, cu cochilii neregulate. In afara de cele 5 specii enumerate mai sus, exista si alte moluste care nu sunt comestibile si produc perle. Doar 3-4 stridii din 3 tone produc cate o perla perfecta!
stridie-perla

 

Stridiile curata apa.

O singura stridie poate filtra pana la 180 de litri de apa pe zi! Pe zi! Asadar nu sunt doar foarte gustoase, ci sunt si benefice pentru mediu.

 

77ca2821dc21f4997d158c4c1ee9f2e5

Cum se mananca?

Ideal ar fi sa le servesti stropite cu lamaie, asezate pe un
pat de gheata si in compania unei felii de paine tartinata cu unt sarat. In ceea ce priveste bautura potrivita, expertii recomanda a fi consumate alaturi de un pahar de vin alb foarte sec sau, si mai bine, alaturi de un pahar de sampanie!

 

 

 

Raluca Hurmuzache

Fondator aaluR.ro Lifestyle Magazine

A coeur vaillant rien d'impossible. www.aalur.ro

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recent pins
See detail photos fr
Rihanna shows her Fe
Rihanna shows her Fe
View the complete Ch
See detail photos fr
View the complete Sa
View the complete Sa
View the complete An
View the complete An
View the complete Is
View the complete Lo
View the complete Of

Follow us on Facebook
Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi saptamanal noutatile aaluR.ro Lifestyle Magazine prin Email.

You have Successfully Subscribed!